Societatea de distributie a energiei electrice Electrica Moldova, care a trecut in proprietatea grupului german E.ON, isi va schimba numele in E.ON Moldova, au anuntat, ieri, in cadrul ceremoniei de finalizare a privatizarii, reprezentantii diviziei de energie a noului actionar majoritar. "Suntem interesati si de sectorul producerii de energie electrica", a declarat Walter Hohlefelder, membru in Consiliul de Administratie al E.ON Energie, adaugand ca majorarea prezentei pe piata de distributie a electricitatii este o alta oportunitate urmarita de grupul german.
In ceea ce priveste investitiile in generarea de electricitate, reprezentantul E.ON Energie a aratat ca vor fi studiate toate oportunitatile, in functie de programul de privatizari propus de autoritatile romane, fara a exclude investitii de tip greenfield.
Concernul german E.ON a investit 100 de milioane de euro pentru a prelua 51% din titlurile filialei din Moldova a societatii de distributie a electricitatii Electrica, achitand direct 31,4 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni, operatiune urmata de o majorare de capital in valoare de 68,6 milioane de euro.
Aceasta suma va fi supusa unui proces de ajustare influentat de evolutia datoriilor nete ale companiei privatizate.
"In prezent este alcatuit raportul de analiza a datoriilor nete, si in functie de acest rezultat vom vedea si care este pretul final al tranzactiei", a spus ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.
El a mai spus ca statul va fi un actionar activ in cadrul E.ON Moldova, unde mai detine 49% din actiuni. Raspunzand ulterior unei intrebari, ministrul a declarat ca a facut aceasta precizare deoarece la Distrigaz Nord, unde grupul german este actionar majoritar, ar exista unele nemultumiri ale reprezentantilor ministerului legate de modul in care au fost incheiate unele contracte d