Turcia a acceptat acordul-cadru de negociere propus de Uniunea Europeana. Cei 25 de ministri de Externe ai UE reuniti la Luxemburg s-au straduit sa ajunga la o formula de compromis intre dorintele Turciei si cele ale Austriei.
Ieri-seara, guvernul turc a acceptat versiunea acordului-cadru de negociere primita de la UE, propusa de Marea Britanie. Austria continuase in cursul zilei sa ceara posibilitatea unui "parteneriat privilegiat" cu Turcia, dar se pare ca a renuntat in cele din urma sa mai blocheze negocierile.
Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, respinsese orice cale de compromis, cerind ca in acord sa fie prevazuta doar obtinerea calitatii de membru deplin al UE. Ministrul de Externe turc, Abdullah Gul, s-a deplasat in cele din urma la Luxemburg pentru inceperea negocierilor cu UE.
Ciocnirea civilizatiilor, evitata
"Sintem preocupati de o asa-zisa ciocnire a civilizatiilor", declarase ministrul britanic de Externe, Jack Straw, intr-un interviu acordat duminica BBC 1, arata "The Independent".
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care a sustinut de la inceput aderarea la UE ca o punte intre civilizatii, avertizase ca UE trebuie sa se decida daca vrea sa fie o putere globala sau "un club crestin".
Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, l-a sunat luni pe prim-ministrul turc pentru a-l asigura de sprijinul american. Telefoanele cancelarului austriac Wolfgang Schüssel sunasera in continuu duminica seara.
Atit premierul britanic, Tony Blair, cit si cel turc, Recep Tayyip Erdogan, au incercat sa convinga guvernul austriac sa renunte la pozitia sa intransigenta, informeaza cotidianul austriac "Der Standard". Cancelarul s-a confruntat duminica si cu pierderea alegerilor regionale de catre partidul sau.
Croatia - verde la aderare
Pentru a creste presiunea a