Macar o parte din cele circa patru milioane de gospodarii de subzistenta din Romania trebuie, pana in 2007, transformate in ferme profitabile, care sa produca venituri fiscalizate.
Pentru sprijinirea micilor fermieri si a persoanelor care vor sa investeasca in zona rurala, Ministerul Agriculturii pregateste mai multe proiecte de lege, printre care cea a caselor de credit rural, destinate micii finantari din zona satelor.
Proiectul de lege este deja pregatit, dupa cum a declarat, pentru "Curierul National", Gheorghe Flutur. "Ne intereseaza structura bancara din Romania si asteptam sa vedem cum se va finaliza privatizarea CEC, pentru ca lipsesc vehiculele de finantare de la tara", a precizat ministrul, adaugand ca spera ca anul viitor legea sa fie operationala. Potrivit ministrului, rolul caselor de credit rural va fi sa asigure fermierului lichiditati de scurta durata, pentru nevoile stricte, de moment.
De asemenea, pentru a facilita accesul fermierilor la creditele bancare, prin Legea creditului pentru investitii Ministerul Agriculturii va aloca, pentru anul acesta, 300 miliarde de lei. Suma va fi derulata prin banci desemnate prin licitatie, iar programul ar putea fi aplicat din luna decembrie.
Productie in functie de cerere
Cu ocazia unei vizite recente in judetul Cluj, ministrul Gheorghe Flutur a declarat ca intentioneaza ca la anul sa aplice masuri de piata prin care sa organizeze productia in functie de cerere si consum.
Scopul este de a fi evitate situatiile de anul acesta, cand, "dupa ce am acordat subventii la motorina, prime de produs, trebuie sa facem fata unei supraproductii care duce la prabusirea pretului pentru anumite produse, iar producatorii sa vina sa ne ceara din nou bani", a subliniat, potrivit Mediafax, Gheorghe Flutur.
Astfel, conform practicilor europene, se va incerca introducerea subven