Unificarea celor doua Germanii a implinit 15 ani. Straduintele politicienilor de a face fata simultan provocarilor interne si externe, in special celor europene, nu au fost incununate de succesul scontat.
Germani de rand si oficialitati au marcat ieri unificarea de acum 15 ani. Cancelarul federal, Gerhard Schröder, si presedintele Horst Koehler au asistat la o ceremonie speciala in orasul Potsdam.
"Ne confruntam in continuare cu mari provocari. Vor fi necesari poate ani la rand pentru ca rezultatele sa fie vizibile", a declarat presedintele Horst Koehler intr-un interviu publicat de Schweriner Volkszeitung, referindu-se la climatul din Germania, departe de euforia ce domnea dupa caderea Zidului Berlinului si incetarea Razboiului Rece.
STATISTIC. Cifrele sustin afirmatiile presedintelui. Rata somajului, devenita simbol al dificultatilor cu care se confrunta germanii, este de 11,2% din populatia activa la nivel national, dar de 17,6% in Est. Lipsa locurilor de munca pe teritoriul fostei RDG a determinat numerosi est-germani, in principal tineri, sa paraseasca aceasta zona.
Si la nivel politic, cetateanul din Est resimte diferentele fata de conationalul sau din Vest. Dupa ce la alegerile din 2002 germanii din Est au sustinut realegerea social-democratului Gerhard Schröder in functia de cancelar, la recentele alegeri acestia au optat in mare parte pentru Partidul de Stanga/Linkspartei, fostul Partid al Socialismului Democratic, din fosta RDG.
Cancelarul Schröder a tinut, totusi, sa evidentieze progresele obtinute pana in prezent, dar a afirmat ca germanii se afla la "jumatatea drumului" de reunificare deplina.
SITUATIE NESCHIMBATA Rezultatele alegerilor din Dresda au confirmat victoria formatiunilor crestin-democrata si crestin-sociala care o sustin pe Angela Merkel pentru functia de cancelar. Candidatul Uniunii Crestin-Dem