Fragment din stenograma sedintei de GuvernFoto: Romania Libera
Desi ulterior mineriadei membrii guvernului au afisat o nota de normalitate, din stenograma se vede bine preocuparea fata de reactia internationala, in primul rand prin blocarea unor acreditive.
N-a avut nimeni curajul sa-l traga de urechi pe Iliescu ca a acceptat punctul 4 din comunicatul comun Iliescu-Cozma ("Presedintele Romaniei a fost de acord ca prin Ministerul de Interne sa se cerceteze daca exista mineri arestati si decedati"). Nu s-a interesat de civilii decedati, dar a acceptat ca la cercetari sa participe trei delegatii desemnate de mineri.
Documentul este important si pentru dezvaluiri grave - faptul ca minerii au folosit trotil la atacul asupra guvernului (dupa ce in prima zi s-au "limitat" la cocteiluri Molotov), dar nu s-a intreprins apoi nimic pentru a-i aduce in instanta pe cei care au folosit explozibili, ca adevarati teroristi (la un moment dat se vorbeste chiar de "capacitatea" guvernului de a instrumenta juridic faradelegile comise de mineri - s-a vazut cati ani au trecut).
Omul care pare lucid in a informa corect opinia publica este Eugen Dijmarescu, convins ca au fost victimele unui atentat la adresa democratiei. Tot acesta nu intelege "cine este guvernul Romaniei" in acele zile. Mare lucru ca s-a recunoscut ca penibilul de la Camera Deputatilor a fost salvat de poetul Ioan Alexandru.
Realizam acum ca Frumusanu, Crainiceanu si militarul in termen Nicolae Lazar au murit in 1991 doar ca sa aiba de ce sa se impace in 2005 Ion Iliescu si Petre Roman, dupa ce acesta din urma a denuntat comunicatul presedintelui Romaniei drept "negru", a catalogat documentul Cotroceniului ca lipsit de bun-simt, iar cardasia Iliescu-Cozma a denumit-o "puci comunist".
Abia daca se pomeneste ca nu s-a intervenit pentru a preveni venirea minerilor, naraviti la astfel de excursii.