In conditiile in care climatul economic international este dominat de cresterea pretului petrolului, Rusia speculeaza momentul marindu-si productia petroliera pana la un nou record al perioadei post-sovietice. Statele Unite au inca blocate capacitati de rafinare ce insumeaza 15% din productia totala de titei a tarii.
O posibila criza ar putea afecta Franta, unde grevele de la rafinarii pun in pericol stocurile de materii energetice de la iarna.
Productia petroliera a Rusiei a crescut cu 40.000 de barili pe zi (bpz) in luna septembrie, ajungand la 9,53 milioane bpz, un nou record al perioadei post-sovietice, transmite Reuters. Volumul de productie a crescut cu 0,4% din luna august, luna in care se inregistrase vechiul record post-sovietic.
De asemenea, capacitatea totala de petrol a lunii septembrie este in crestere cu 1,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand productia incepuse sa stagneze dupa ani de dezvoltare exploziva.
Capacitatea de titei extras se mentinuse la o medie de 9,38 de milioane bpz in perioada ianuarie - septembrie 2005, cu 2,7% mai mult fata de acelasi interval din 2004.
Principalele cauze ale stagnarii sunt reprezentate de colapsul companiei Yukos si cuantumul mare al taxelor, considera specialistii. Stagnarea debitului de petrol a avut efect asupra majorarii preturilor materiilor energetice la nivel mondial.
Perioada de stagnare a durat opt luni, pana in iunie 2005, dar de atunci unitatile de rafinare rusesti extrag tot mai mult titei, ceea ce a indus un optimism general in randul analistilor, acestia afirmand ca productia va continua sa creasca si in celelalte luni.
Guvernul de la Moscova a declarat in aceste zile ca intentioneaza sa reduca taxele pentru a stimula explorarea si dezvoltarea unor noi campuri petrolifere.
In ceea ce priveste