Excedentul bugetar de 0,56% din PIB are ca principala explicatie amanarea si reducerea cheltuielilor publice, cred analistii economici. Potrivit datelor Ministerului de Finante, surplusul bugetar din primele 8 luni a fost de 1,58 miliarde de lei.
Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 19,3%, procent similar celui inregistrat in perioada ianuarie - august a anului trecut, in timp ce cheltuielile au scazut cu 1% din PIB fata de cele efectuate anul trecut. Ele s-au situat la numai 18,7% din PIB.
In primele opt luni ale anului, statul a strans la la buget venituri din impozite si taxe in valoare de 53,9 miliarde de lei. In ceea ce priveste cheltuielile bugetare el a fost mai zgarcit, scotand din pusculita numai 52,3 miliarde de lei.
„Avem excedent bugetar ca urmare a faptului ca avem o crestere a ponderii impozitelor indirecte, in special TVA, in veniturile bugetare si totodata, pentru ca avem cheltuieli mai mici si in urma rectrificarii bugetare", afirma fostul ministru de Finante Daniel Daianu.
Noul presedinte al Consiliului de Supraveghere a BCR avertizeaza insa asupra pericolului unor incasari mai reduse la buget in anii urmatori. In momentul, previzibil, in care va scadea rata de crestere a consumului, si ponderea incasarilor din taxa pe valoare adaugata (TVA) in venituri se va reduce.
Iar, in anul acesta, ponderea TVA in structura incasarilor bugetare este una foarte importanta, de 25,5%, cea de-a doua ca marime, dupa asigurarile sociale, cu 32,7%. In urma introducerii cotei unice, cel mai semnificativ salt al incasarilor a fost inregistrat la TVA de 30,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In plus, ultimul trimestru al anului este cunoscut ca unul cu cele mai mari cheltuieli la buget. „Avem o rezerva. S-ar putea sa se dea drumul la cheltuieli. Riscul e ca incercaril