BCR, Raiffeisen, CEC, ING si Bancpost au inregistrat ingustari ale cotelor de piata in primele sase luni ale acestui an, nereusind sa-si majoreze activele suficient de repede. Pe ansamblu, activele sistemului bancar au crescut cu circa 27%, ajungand la 29,1 mld. euro.
Sub presiunea concurentei in crestere, CEC si ING au pierdut una, respectiv doua pozitii in clasamentul celor mai puternice zece banci dupa valoarea activelor: CEC a ajuns pe locul cinci, in timp ce ING a cazut pe sapte.
Lupta din ce in ce mai dura de pe piata de retail face uneori ca nici simpla crestere a cotei de piata sa nu fie suficienta pentru pastrarea locului in clasament: Alpha Bank a alunecat de pe locul noua pe zece, fiind intrecuta de Banca Transilvania in conditiile in care cota de piata a acesteia a crescut cu jumatate de punct procentual, pana la 3,4%, fata de numai 0,2 puncte in cazul bancii elene.
Castigatorii in primul semestru al acestui an sunt BRD-SocGen, care si-a consolidat pozitia a doua, urcand de la 13% la 14,2% din piata, si HVB, care a avansat pe locul sase, sufland in ceafa CEC cu o cota de piata identica de circa 5%.
De altfel, CEC nu reuseste sa-si echilibreze pozitia, pierzand aproape un punct din cota in decurs de sase luni.
In aceste conditii, este probabil ca HVB sa i-o ia inainte pana la sfarsitul anului, fara a lua in calcul fuziunea acesteia cu Banca Tiriac, care oricum o va propulsa pe locul al patrulea. La jumatatea anului, diferenta de active intre CEC si HVB era de numai 500.000 de euro.
In ascensiune a fost si cota de piata a ABN Amro, care a urcat pe locul al patrulea cu 6,4%, asadar inaintea CEC.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, continua sa alunece lent, ajungand la o cota de piata de 25%, fata de 30% in urma cu doi ani. Nici Raiffeisen nu a reusit sa-si conserve pozitia, pi