Luna trecuta a fost una din cele mai interesante din punctul de vedere al evolutiei cursurilor de schimb. Cotatiile euro au fluctuat in piata intre 3,48 si 3,62 lei, cursul coborand, putem spune accidental, sub pragul de 3,5 lei. Aceasta evolutie a fost provocata, in primul rand, de politica monetara a BNR, care a coborat dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci de la 4% la 1
Luna trecuta a fost una din cele mai interesante din punctul de vedere al evolutiei cursurilor de schimb.
Cotatiile euro au fluctuat in piata intre 3,48 si 3,62 lei, cursul coborand, putem spune accidental, sub pragul de 3,5 lei.
Aceasta evolutie a fost provocata, in primul rand, de politica monetara a BNR, care a coborat dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci de la 4% la 1%. Unele dintre fondurile speculative care intrasera in anii trecuti in piata, pentru a profita de dobanzile mari, au decis ca este momentul retragerii, cel putin a profiturilor.
Ele au luat aminte si la declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu, care critica aprecierea nominala a leului, considerand-o drept o “aberatie de proportii” si atragand atentia ca speculatorii pot pierde, mizand pe o singura carte, cea a scaderii cursului euro.
Declaratiile guvernatorului BNR au in vedere faptul ca ritmul de crestere economica a incetinit, insa PIB-ul ar putea salta cu peste 20%, cum se anticipeaza, dar numai 5 – 5,5% se vor datora sporirii productivitatii muncii, restul fiind produsul aprecierii leului.
Ce va urma insa in ultima parte a anului? Intrarile de valuta se vor mentine la cote inalte, o crestere