Dupa 1990, industrializarea laptelui a cunoscut o ascensiune puternica la nivelul judetului Mures. S-a investit masiv in domeniu, datorita faptului ca materia prima se gaseste foarte aproape de punctele de procesare si productie. Pe piata locala lider este Friesland, urmat de Hochland, Sanlacta, Therezia Prodcom si Indlacto Mures.
Firmele mici si mijlocii au apelat la credite bancare in vederea realizarii de investitii si modernizari.
Cresterea din ultimii ani a capacitatilor de procesare a laptelui, datorata prezentei in judet a unor nume mari in materie, a ridicat considerabil veniturile si profitul crescatorilor de animale si cele ale asociatiilor de colectare a laptelui din Mures.
"Aparitia acestor firme care se ocupa cu procesarea laptelui este un prilej pentru noi, fie ca suntem producatori de materie prima sau doar colectam laptele, de a ne rotunji veniturile, de a ne moderniza centrele de colectare, de a investi in mici ferme de familie", a declarat Sorin Bandila, manager la Centrul de colectare a laptelui Deda.
2007, anul schimbarilor
Schimbarile cerute de Uniunea Europeana vor lasa urme si pe piata lactatelor. Modernizarile si dotarile conform normelor europene sunt necesare pentru a respecta normele impuse de UE.
In vederea atingerii standardelor cerute, fabricile mici si mijlocii, care inca nu se conformeaza in totalitate, au apelat la credite bancare in vederea realizarii unor investitii, achizitionarii de utilaje tehnologice necesare. "Daca intram in Comunitatea Europeana, este nevoie sa apelam la o serie de credite bancare, pentru a ne ridica la standardele impuse.
In afara de aceste standarde, trebuie sa tinem cont de unele norme pentru a face fata concurentei si bineinteles fara un raport bun