Neoconservatorii americani, adica acel grup de intelectuali care influenteaza politica externa a Administratiei de la Washington, au decis sa lanseze o ofensiva ideologica noua. Tinta? Batranul continent.
"Liberation" scrie ca laboratorul de idei al acestui grup, "Proiectul pentru America noului secol", s-a gandit sa instaureze o retea transatlantica, botezata "Comitetul pentru o Europa puternica", care ar urma sa actioneze pentru imbunatatirea relatiilor dintre SUA si "vechea garda" a continentului aflat de cealalta parte a oceanului.
Conducerea acestei noi structuri va reveni fostului premier spaniol Jose Maria Aznar si senatorului american John McCain (foto). A fost pusa la punct o declaratie de principii si a inceput "vanatoarea" de semnaturi pentru aprobarea acesteia. Care este insa scopul? De cand America a inceput razboiul impotriva terorismului, Europa nu s-a implicat "trup si suflet".
Batranul continent a admis numai cu jumatate de gura ca "suntem in razboi cu terorismul". Motiv de nemultumire pentru Washington. De altfel, Robert Kagan, de la fundatia Carnegie, a rezumat foarte bine relatia dintre cele doua puteri: "SUA vin de pe Marte, Europa - de pe Venus". Rolul acestui nou comitet va fi sa convinga marile puteri europene ca America trebuie sa fie sustinuta.
Declaratia initiala de principii este mult mai vaga, folosind expresii deja cunoscute: promovarea democratiei, a libertatii, a economiei de piata. Semnatarii considera ca "Europa trebuie sa aiba o strategie puternica, axata pe morala".
Cat despre o eventuala crestere a capacitatilor militare ale Uniunii Europene, "Comitetul pentru o Europa puternica" este de parere ca banii ar trebui investiti mai degraba in forta de reactie rapida a UE, care sa fie "capabila sa intervina in misiuni diverse".
Neoconservatorii americani, adica acel grup d