Peste 15.000 de persoane din intreaga lume au luat parte la un sondaj BBC, fiind chemati sa raspunda la intrebarea "Care este persoana cea mai indicata pentru a conduce un ipotetic guvern mondial?".
Participantii urmau, de asemenea, sa desemneze o echipa de 11 persoane - inclusiv, fireste, "seful" guvernului - care sa gestioneze treburile intregii planete.
Cele mai multe voturi le-a intrunit fostul presedinte sud-african, Nelson Mandela, cunoscut pentru toleranta sa rasiala, care a facut ca tranzitia de la apartheid la democratie sa decurga, contrar previziunilor, fara nici un fel de violente, astazi Africa de Sud fiind un model de conlucrare interrasiala.
Pe locul doi s-a situat ex-presedintele Americii Bill Clinton, caruia i s-ar potrivi, poate, functia de ministru de externe al planetei. Doi lideri religiosi, Dalai Lama (locul 3) si arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu (locul 8), au ocupat pozitii proeminente, Papa Benedict al XVI-lea clasandu-se, in schimb, abia pe locul 28.
Printre primii 11 s-au numarat mai multi oameni de afaceri importanti: Bill Gates, presedinte al companiei de computere Microsoft (locul 6), cel mai mare bogatas al lumii, urmat de Steve Jobs, presedinte al companiei rivale Apple (locul 7), presedintele grupului britanic Virgin (inregistrari muzicale, telefoane mobile, transporturi aeriene etc.), Richard Branson (locul 9) si geniul finantelor,
George Soros (locul 10), toti acestia putand gestiona treburile economice la scara planetara.
Probitatea financiara a jucat si ea un rol in optiunile participantilor la sondaj, directorul Bancii Federale de Rezerve din SUA, Alan Greenspan, ocupand locul 5.
Marea surpriza a constituit-o plasarea pe locul 4 a omului de stiinta Noam Chomsky, unul dintre marii teoreticieni in domeniul tehnologiei informatiei, caruia minister