Programul SAPARD, extrem de generos cu alte industrii alimentare, nu are bani pusi deoparte pentru procesatorii de faina. “Speram ca ultimele modificari aduse programului SAPARD sa prevada si alocarea banilor pentru sectorul de producere a painii si al produselor fainoase. Din pacate, nu s-a intamplat asa”, spune dezamagit Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie, Rompan. Cum timpul necesar modificarii unui program european dureaza ma
Programul SAPARD, extrem de generos cu alte industrii alimentare, nu are bani pusi deoparte pentru procesatorii de faina. “Speram ca ultimele modificari aduse programului SAPARD sa prevada si alocarea banilor pentru sectorul de producere a painii si al produselor fainoase. Din pacate, nu s-a intamplat asa”, spune dezamagit Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie, Rompan. Cum timpul necesar modificarii unui program european dureaza mai mult de sase luni, sunt slabe sanse ca banii SAPARD sa mai ajunga la procesatori, pana in momentul aderarii.
Autoritatile au propria varianta pentru refuzul de-a directiona bani catre acest sector. “La inceputul derularii programului SAPARD, acum circa sase ani, prioritare erau depozitarea graului si macinarea acestuia, domeniile care cereau cele mai mari investitii, nu sectorul de panificatie”, spune Rodica Matei, sefa Directiei dezvoltare rurala din cadrul Ministerului Agriculturii.
Oamenii de afaceri spun ca lucrurile s-au schimbat de atunci. Exista spatii decente de stocare a graului si au aparut multe mori moderne, dar painea are in continuare o calitate indoielnica. Prin urmare, acum ar fi fost nevoie de banii SAPARD pentru ameliorarea calitatii painii.
“Peste 60% din painea care este vanduta in Romania este obtinuta la