La jumatatea lunii trecute BNR decidea sa coboare dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci de la 4% la 1%. In acelasi timp a fost restrictionata creditarea in valuta, bancile comerciale fiind fortate, astfel, sa umble la dobanzile creditelor in lei.
Se poate spune ca piata monetara "musteste" in prezent de lei, pe care BNR ii atrage la un nivel de 1%/an pentru depozite la o zi si cu 7,5% pentru cele cu scadenta la o luna.
Saptamana trecuta, banca centrala a organizat o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, prin care a sterilizat din piata doar 3 miliarde de lei, la un nivel al dobanzii de interventie de 7,5%/an, in timp ce oferta totala a bancilor s-a cifrat la 26 miliarde de lei. O mare parte a acestei sume este rezultatul cumpararilor de valuta pe care le-a efectuat banca centrala din piata valutara.
Dar prima scadere efectuata de banci a fost la dobanzile cu care sunt remunerate depozitele in lei. Acestea au scazut la niveluri care in acest moment sunt real negative pentru cei ce isi tin economiile in moneda nationala. Pe piata monetara dobanzile medii interbancare la o zi erau cuprinse ieri intre 0,71 si 2,22%, in timp ce acelea la o saptamana erau de 1,14 – 3,92%, fata de 16 – 17%, la inceputul anului. In ceea ce priveste dobanzile la o luna, ele scazusera la 2,11 – 5,67%, comparativ cu 16,25 – 17,23% in data de 3 ianuarie, iar cele la un au coborat la 3,22 – 6,97% fata de 13,48 – 15,98%. "Daca BNR va continua politica sa de a limita atragerea de lichiditati de la banci, este asteptat ca in urmatoarele doua luni sa vedem o scadere de proportie a dobanzilor la credite", declara un dealer bancar.
De putin timp a inceput si sezonul reducerilor de dobanzi la creditele in lei. Bancile au recurs la aceasta masura dat