Programul cu Fondul Monetar International (FMI) va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Incepand cu 20 octombrie, o delegatie de experti ai FMI va veni la Bucuresti pentru a discuta revizuirile la acord si speram sa ajungem la o concluzie comuna", a spus ministrul Finantelor.
Autoritatile romane au mai afirmat, anterior, ca actualul program cu FMI va fi ultimul de tip stand-by si ca va fi urmat de o relatie bazata pe consultari anuale, conform articolului IV din statutul FMI, la fel ca in cazul statelor mai dezvoltate. Incheiat in luna iulie a anului trecut, actualul acord stand-by ofera Romaniei posibilitatea sa acceseze fonduri de circa 400 de milioane de dolari. Autoritatile de la Bucuresti au decis insa sa considere acordul ca fiind unul de tip preventiv, in care tragerile de fonduri de la FMI sa nu fie efectuate decat in cazuri de evenimente neprevazute.
Negocierile pe tema acordului au fost intrerupte in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%. Pe parcursul discutiilor, FMI a pastrat solicitarile privind adoptarea unor masuri care sa duca la cresterea incasarilor la buget. In acelasi timp, expertii FMI s-au aratat ingrijorati de evolutia deficitului de cont curent, rezultat din continuarea cresterii consumului intr-un ritm accelerat.
Programul cu Fondul Monetar International (FMI) va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale, a declarat ministru