Puţin şi bun
Recitirea pe îndelete a lucrurilor ce apar într-un armonios şi fericit împreună într-o revistă solidă şi mereu frumoasă precum se dovedeşte a fi Lettre international, după o citire cu sufletul la gură, se impune ca o retraversare subiectivă a textelor, dar într-o ordine alta decât aceea din sumar, în cunoştinţă de cauză acum, pe autori preferaţi şi genuri, în funcţie de interesele cu accent estetic sau de informare pe care le ai în singurătate, conştiincios cu gusturile tale, dar şi cu lacunele.
Că nu prea mai ai timp, şi asta te doare, preferi să citeşti puţin şi bun, condiţie temeinică de supravieţuire în vremurile de restrişte cronofage, ce nu se mai termină nici pentru tine, nici pentru lume şi nici, mai ales, pentur cei pe care îi iubeşti pentru valoarea lor, îi respecţi pentru frumuseţea lor morală, şi pe care, de dragul lumii şi în pofida frustrărilor ei, i-ai dori, cu voia lor, fireşte, nemuritori.
În marea trăncăneală
Cu ce începi. De ce nu întâi, pentru continuitate, cu interviurile luate de Mircea Iorgulescu şi publicate în Lettre... în două ediţii la rând, primăvara 2005 şi vara 2005, respectiv numerele 53 şi 54, "cele de acum - citez din şapoul lui M. I. intitulat Alte patru convorbiri de la sfârşit de veac - fac parte tot din seria realizată între februarie 1997 şi august 1999 pentru Radio ŤEuropa Liberăť unde au fost difuzate în emisiunea de autor ŤOameni, destine, istorieť. Importante, cum se va vedea, datele pe care acesta le ataşează aici, pentru o fixare precisă, încă de la început, în timp şi la locul lor, ordonându-le în memoria cititorului exigent, cu cadrul şi împrejurările cuvenite, pentru o istorie literară fără confuzii şi lacune. Scăpări regretabile din vedere se întâmplă frecvent, din păcate, în marea trăncăneală generalizată din presa noastră, şi care trăncăneală