GURMANDUL IN BUCATE La inceput, nuga era o prajitura preparata din nuci si miere, pe care grecii au dus-o in Marsillia. Francezilor le-a placut atat de mult, incat au adoptat-o si au botezat-o "nougo".
Istoria nugalei pe care noi o stim astazi incepe in anul 1650, atunci cand nucul a fost cultivat pentru prima data in regiunea Mont...melimar, din Franta, de botanistul Olivier de Serres. Nucul s-a aclimatizat foarte bine, iar miezul de nuca a fost adaugat prajiturii importate de la greci, careia i s-a mai adaugat miere cu aroma de levantica si nougo a devenit nuga.
RASPANDIRE. Ziua de 2 ianuarie 1701 va ramane celebra in istoria nugalei. Claude Souchon, primarul din Mont...melimar, le-a oferit lorzilor de Burgundia si Berry, aflati in vizita, 100 de kilograme de nuga alba. Treisprezece ani mai tarziu, un ambasador arab a primit 20 de kilograme din deliciosul produs de patiserie. Si asa nuga s-a raspandit in intreaga lume.
O alta istorie, imbratisata de putini istorici, este ca nuga a fost inventata de nevasta unui fermier care a vrut sa profite de excesul de alune, miere si oua din gospodarie si astfel a descoperit desertul.
COMPOZITIE. Nuga este un produs de patiserie preparat din zahar sau miere, arahide si uneori fructe confiate sau caramelizate. Aceasta poate avea o compozitie cremoasa sau, dimpotriva, poate fi foarte tare, in functie de cantitatea de ingrediente folosita. Pentru nuga alba se foloseste albus de ou batut spuma, iar nuga neagra este preparata cu zahar caramelizat si de aceea are o textura mult mai ferma.
Nuga este un preparat foarte popular in sudul Europei: Italia (nuga de Cremona), Franta (nuga de Montelimar) si Spania - unde este numita turron.
Nuga pe care noi o cunoastem astazi este diferita de cea care se facea la origini, pentru ca are in compozitie grasimi vegetale, sirop de porumb, zaharoza si lapte praf.