Leul marcheaza o apreciere nominala de peste 10% in fata euro, dupa primele trei trimestre ale anului, o buna parte din acest castig fiind realizat in trimestrul al doilea.
Intarirea leului, alimentata de fluxurile de capitaluri care au intrat in piata, a ajuns insa pana la niveluri care deranjeaza banca centrala, in conditiile in care nu mai este sustinuta si de castiguri de productivitate.
In prezent, BNR se straduieste sa convinga jucatorii ca nu mai este loc pentru continuarea aprecierii nominale a leului fata de euro. Aceasta in conditiile in care in economie se produce tot mai putin, iar leul este sustinut pe piata valutara numai de fluxurile financiare (investitiile directe, remiterile muncitorilor romani, dar si capitalurile speculative).
Analistii sunt insa de alta parere, spunand ca atat timp cat aceste intrari se vor mentine cel putin la nivelurile actuale, leul va continua sa castige teren.
Moneda nationala a marcat aprecieri semnificative de la inceputul lui iulie, in conditiile in care banca centrala a ramas in afara pietei valutare mai bine de o luna. Cursul a coborat astfel de la aproape 3,6 lei pentru un euro pana la 3,4 lei pentru un euro. La acest nivel, atins in august, BNR a intervenit agresiv in piata, dupa ce piata parea sa impinga euro in jos fara sa se contureze un suport. Astfel, cotatiile au urcat in numai cateva zile la aproape 3,6 lei, insa acest nivel a fost mentinut numai in timpul interventiilor BNR. Dealerii estimeaza ca banca centrala a cumparat la mijlocul lui august aproximativ 800 de milioane de euro din piata.
Miscarea de apreciere agresiva a fost a doua de acest gen din an, dupa cea din primele doua luni. Atunci, cursul a coborat de la 3,9 la 3,5 lei, inainte ca banca centrala sa cumpere masiv valuta, ducand euro la 3,6 lei. Primul trimestru a fost marcat de stabilitate