La 60 de ani de la summit-ul care a desenat granitele Europei, nepotii protagonistilor celui de-al doilea razboi mondial au organizat din nou Conferinta de la Yalta. Acum a dominat umorul de calitate. "Bunicul meu a avut un respect deosebit pentru bunicul tau ca lider de razboi", a declarat, la ceea ce specialistii au numit "simpatica Yalta", istoricul si politicianul britanic, Winston S. Churchill, lui Evgheni Djugasvili, nimeni altul decat batranul nepot al lui Stalin, acum colonel in rezerva si istoric.
In aceasta nota de umor de calitate si reconciliere s-a desfasurat intalnirea celor trei urmasi varstnici ai lui Roossevelt, Churchill si Stalin, care au dezbatut rolul si consecintele evenimentului de acum 60 de ani. Desi simularea s-a desfasurat cu o seriozitate care putea da fiori contemporanilor, nepotii au tinut sa se diferentieze de stramosii lor si si-au presarat argumentele cu umor fin, uneori usor nostalgic.
POVESTI. Djugasvili a tinut sa spuna de mai multe ori ca, in ciuda reputatiei de criminal de razboi pe care a avut-o mai ales in vest bunicul sau, el s-a simtit intotdeauna onorat sa fie nepotul lui Stalin. "A facut totul ca sa dezvolte Rusia", a declarat printre hohote de ras nepotul acestuia. Cei trei au dezvaluit faptul ca, in fapt, cei trei bunici au fost chiar prietenosi la faimosul summit din statiunea ucraineana. "Ei nu aveau aliati, ci doar interese coloniale. Pericolul i-a unit. De indata ce razboiul s-a sfarsit, Churchill a dorit inceperea ofensivei impotriva Uniunii Sovietice", a spus, la un moment dat, nepotul liderului britanic, adaugand ca Stalin vedea in Statele Unite si Marea Britanie niste dusmani implacabili. In plus, urmasul lui Churchill a declarat ca bunicul sau "era ingrijorat de soarta Europei cu Armata Rosie la usa si la gat".
SI TOTUSI. Cei trei nepoti nu s-au pus de acord in ceea ce priveste razboiul si ceea