Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu nu au incotro si trebuie sa cada de acord asupra legislatiei privind reorganizarea serviciilor secrete si asupra constituirii comunitatii de informatii.
Intrucat Presedintia nu are putere de legiferare, proiectele legislative necesare reformarii institutiilor de securitate dupa standarde europene vor lua calea guvernului. O nota CSAT confirma faptul ca legile vor ajunge la parlament via guvern.
Astfel, cele doua palate, Cotroceni si Victoria, vor trebui sa colaboreze, chiar daca pe la colturi se vorbeste despre o competitie Basescu-Tariceanu avand ca miza controlul serviciilor.
Legile sigurantei nationale vor fi modificate
Ieri, subiectul constituirii Comunitatii de informatii si al reorganizarii SRI a ajuns in Camera Deputatilor si reprezinta un inceput al dezbaterii publice pe aceasta tema. La propunerea de respingere a doua proiecte initiate de PSD, au iesit la iveala punctele de vedere ale PD si UDMR.
Liberalii, care ar fi putut devoala opinia sefului guvernului, s-au abtinut de la orice comentarii de la microfonul Camerei.
Potrivit unei note a CSAT trimise Comisiei de aparare a Camerei
Deputatilor si semnata de secretarul CSAT, Viorel Barloiu, parlamentul va primi „in lunile urmatoare un set de proiecte vizand modificari unitare si coerente ale tuturor legilor care au tangenta cu securitatea nationala".
Cel putin sase legi ar urma sa fie reformulate pornind de la legea din 1991 privind securitatea nationala, cele care privesc organizarea serviciilor SRI, SIE, STS, SPP si terminand cu CSAT.
Potrivit notei care a fost trimisa Comisiei la 1 septembrie a.c, „CSAT lucreaza impreuna cu ministerele de resort la elaborarea modificarilor, care vor fi trimise guvernului spre a fi adoptate ca proiecte de lege".
Consilierul