Case de asigurari de sanatate ale altor ministere decat cel al Sanatatii, ar putea functiona, din 1 ianuarie 2006, numai in sistemul asigurarilor private, fara sa mai incaseze asigurari obligatorii sociale de sanatate, a declarat, ieri, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.
"Pornind de la principiul solidaritatii si universalitatii asigurarilor sociale de sanatate, este clar ca tot ceea ce inseamna asigurare sociala de sanatate obligatorie pentru toti cetatenii care incaseaza venituri trebuie sa se duca intr-o singura institutie si aceasta este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", a mai spus Nicolaescu.
"In consecinta, casele paralele, respectiv Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ), cat si cea a Transportatorilor, nu trebuie sa mai incaseze asigurari obligatorii sociale de sanatate. Ele vor incasa, daca doresc sa ramana, asigurari private", a mai spus Nicolaescu.
Ministrul sustine ca nimeni nu vrea sa desfiinteze respectivele institutii, decat din punctul de vedere al colectarii fondurilor publice. "Din punct de vedere privat, nu le desfiinteaza nimeni", a continuat el. "Eu spun numai ca se vor desfiinta din punct de vedere al asigurarilor sociale de sanatate.
Ca atare, vom face, cred eu, o chestie normala, in sensul in care toti banii vor intra in singura Casa care, mai departe, va pune la dispozitie, pe principiul universalitatii, pachetul de servicii stabilit de asigurarile sociale de sanatate pentru toti cetatenii", a precizat demnitarul.
Potrivit acestuia, noul regim al caselor de sanatate paralele ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2006, odata cu noul pachet de legi privind reforma din sistem.
Ministrul vrea ca, la mijlocul lunii octombrie, intregul pachet - care contine 14-16 legi