Impozitul pe imobilizari corporale va fi aplicat doar in anumite cazuri, fiind gandit pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, mai ales ale fostelor societati de stat, a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
El a explicat ca ideea acestui impozit a aparut ca raspuns la plangerile mediului de afaceri fata de existenta unor societati cu o politica anticoncurentiala, care nu raporteaza profit, solicita rambursari de TVA si apeleaza deseori la reorganizari si lichidari.
Vanzarea activelor nefolosite
"Taxarea este gandita pentru societatile care nu raporteaza profit si au active mari, urmarind doua scopuri: sa impozitam activitatile economice care exista, dar scapa de obligatii si sa fortam fostele intreprinderi de stat sa utilizeze activele preluate, eventual sa le valorifice prin vanzare. Cred ca e mai convenabil sa vinzi un lucru decat sa platesti taxa pentru el desi nu-l folosesti", a subliniat Vladescu. Pe de alta parte, ministrul Finantelor si-a aratat disponibilitatea pentru orice solutie alternativa venita din partea mediului de afaceri.
Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal de anul viitor, se va plati un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile si constructiile.
Sumele cheltuite astfel vor fi deductibile la calculul profitului impozabil.
Tigarile ar costa 2 euro/pachet daca ar fi controlata contrabanda
Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepand de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda, majorarea necesitand si o analiza asupra elasticitatii cererii pe aceasta piata, a declarat Vladescu.
El a afirmat ca nu s-a luat inca o decizie privind forma in care va fi inclusa taxa pe viciu in noul Cod fiscal