Imprejurimile lacului Tasaul, poluate la maxim(Foto: )
De cateva decenii, imprejurimile lacului Tasaul au fost supuse unei exploatari iresponsabile in vederea extragerii din sol a materiilor prime pentru fabricarea materialelor de constructii, precum si pentru obtinerea pietrei destinate realizarii de drumuri, terasamente si a altor obiective de infrastructura.
In urma inchiderii mai multor cariere si fronturi de lucru ale fostei Intreprinderi Miniera Dobrogea, zona lacului Tasaul a inceput sa semene cu un peisaj din zonele cele mai aride de pe mapamond sau chiar cu cel de pe Marte.
Lipsa oricaror lucrari de ecologizare a carierelor abandonate din zona lacului Tasaul nu numai ca incalca grosolan legislatia romana actuala de mediu armonizata cu cea a Uniunii Europeana, dar prin efectele nocive pe care le are asupra vegetatiei, enormele cantitati de praf raspandite de vant pe suprafete imense din teritoriul dobrogean conduc la transformarea extrem de rapida intr-un veritabil
desert a intregii regiuni dintre Dunare si Marea Neagra. Inainte de 1989, toate carierele din zona lacului Tasaul au apartinut Intreprinderii Miniera Dobrogea, care si-a schimbat dupa Revolutie denumirea in Dobromin S.A.
De-a lungul tranzitiei economice, Donbromin-ul a instrainat catre diverse companii private toate carierele de pe malul si din imprejurimile lacului Tasaul, cu exceptia uneia singure, situata in imediata vecinatate a rafinariei Petromidia. Din cauza exploatarii intensive si iresponsabile a rezervelor de calcar si piatra din subsolul regiunii Tasaul, relieful acesteia s-a modificat radical.
Ascunse printre micile dealuri ce marginesc lacul, se afla hidoasele relicve ale iresponsabilitatii umane, reprezentate de veritabile canioane artificiale ce pornesc radial din c