Absenteismul, discutiile contradictorii pe langa subiect, parasirea salii in timpul sedintei, intr-un cuvant dezinteresul total fata de activitatea legislativa, s-a putut constata si ieri in plenul Senatului. In patru ore, senatorii au reusit, cu greu, sa voteze cateva proiecte de lege.
Din cei 137 de senatori, cel mult 80 au venit ieri la sedinta de plen, dar si acestia pareau preocupati de cu totul alte probleme. Drept dovada, la votul electronic, la interval de cateva minute, numarul total de senatori prezenti varia de la 60 la 80. Teodor Melescanu, cel care a condus sedinta, le-a atras atentia ca, daca tot sunt in sala, sa binevoiasca sa apese cu un deget pe tasta de vot. Si pentru ca intarzierea sa fie si mai mare, mult laudatul sistem de vot electronic s-a blocat de cateva ori pe parcursul sedintei. Un motiv in plus ca senatorii deja mult prea plictisiti sa paraseasca sala.
Dezbaterile s-au impotmolit chiar la primul punct de pe ordinea de zi: proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Senatorii trebuiau sa se pronunte prin vot asupra raportului Comisiei de mediere. Lipsa de cvorum a dus intr-o prima faza la respingerea raportului, intrucat Raportul Comisiei de mediere aferent unei legi cu caracter organic se adopta prin votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs i-a solicitat presedintelui de sedinta, Teodor Melescanu, sa supuna la vot punct cu punct textele propuse spre adoptare plenului de Comisia de mediere si, la sfarsit, textul in ansamblul sau. Opozitia a sustinut ca votul nu mai poate fi reluat, raportul ramane respins si asupra celor patru puncte din raport urmeaza sa se pronunte plenul reunit al celor doua Camere.
S-a luat apoi o pauza pentru consul