O analiza sumara, pe primele noua luni, ale indicatorilor pietei la termen de la Sibiu releva ca investitorii sunt tot mai interesati de instrumentele derivate.
“Volumul de tranzactionare, numarul pozitiilor deschise si inmultirea operatorilor din piata futures sibiana au inregistrat cresteri spectaculoase comparativ cu anul trecut”, a declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Bursei. “Nu atat cifrele in sine sunt imbucuratoare, ci mesajul din spatele lor. Cresterea numarului de tranzactii asigura pietei acel minim de lichiditate necesar sa atraga noi investitori si sa furnizeze suficienta cerere si oferta pentru a regla preturile, perspectivele pentru ultimul trimestru fiind 4.000-5.000 contracte tranzactionate zilnic, volume realizate de catre investitori numerosi, dar fara forta financiara, avand in vedere numarul mediu de 6 contracte/tranzactie inregistrat in septembrie.
Acest lucru nu este un dezavantaj intrucat disiparea volumului asupra unui numar cat mai mare de investitori este o conditie esentiala pentru functionarea in bune conditii a pietei la termen. Aceasta va genera intrarea in piata a investitorilor de talie medie si in final a celor cu forta financiara semnificativa.
Au aparut deja semnele trecerii de la o «piata cu jucatori mici», la una a celor medii, inmultindu-se tranzactiile cu pachete mari de contracte (intre 100 si 500)”, a incheiat Cipariu. Numarul in crestere al SSIF-urilor active a contribuit la evolutia pozitiva a indicatorilor Bursei. Mai multi intermediari inseamna mai multi clienti, implicit inmultirea ordinelor in piata.
De la 13 SSIF-uri, la inceputul anului in septembrie numarul a crescut la 25, iar pentru octombrie sunt asteptate alte 5 societati. Pentru finalul anului se asteapta ca jumatate din cele 68 de SSIF-uri autorizate sa opereze pe piata de capital sa fie prezente si pe cea futures sib