CALENDAR GASTRONOMIC In calendarul popular, a doua saptamana din octombrie este dedicata muncilor din gospodarie. Se ingrijesc gradinile, se repara anexele din gospodarii, se strang proviziile pentru iarna. In unele locuri se incepe modelarea vaselor din lut ce vor fi umplute cu lapte, branza, grau fiert sau colaci si vor fi date de pomana la Mosii de Samedru (in sambata de dinaintea Sfantului Dumitru).
Despre olari se spune ca, dupa moarte, vor avea de ispasit pacatul de a fi chinuit pamantul (lutul este modelat si apoi ars in cuptor). Si asta deoarece, in credinta populara, pamantul este considerat sfant, fiind foarte indragit de Dumnezeu. Mai mult decat atat, se crede despre pamant ca "s-a jertfit" pentru ca din el Dumnezeu sa creeze toate fiintele si lucrurile. De altfel, se spune despre oameni ca din pamant s-au nascut si tot acolo se vor intoarce. Nu e bine sa lucrezi pamantul la pranz sau noaptea, pentru ca atunci se odihneste, fiind la fel de batran ca si Dumnezeu.
In anumite ceremonii ritualice, vasele din lut pot simboliza fortele benefice sau malefice. Atunci cand este necesara ploaia, se arunca o oala de lut in fantana pentru a transmite mesajul oamenilor catre divinitatea care aduce ploile. La nasterea unui copil, moasa sparge o oala de lut, pentru ca puiul de om sa fie la fel de frumos si de sanatos. In alte zone, farfuria de lut asezata la intrarea in casa anunta ca fata este numai buna de maritat. Atunci cand farfuria este intoarsa, este semn ca fata mai are de asteptat.
La inmormantare exista obiceiul de a sparge o oala de lut. Totul porneste de la credinta ca, dupa moarte, sufletul iese pe gura si apoi paraseste casa prin fereastra deschisa. Dupa ce trece prin locurile preferate, vrea sa se intoarca inapoi in trupul lui, ceea ce ar insemna insa transformarea mortului in strigoi. Pentru a evita aceasta, se recurge de multe ori la un