Lista revocarilor pe care le-au propus in ultimul timp seful PNA, Daniel Morar, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a transformat ieri, intr-una de pensionari, demisii si transferuri. De dimineata si pana seara cei doi si-au schimbat tactica.
Consiliul Superior al Magistraturii trebuia ieri sa discute cele 14 propuneri de revocare prin care ministrul Monica Macovei si seful anticoruptie Daniel Morar au hotarat sa "curete" sistemul. Numai ca surpriza: patru dintre procurorii vizati cerusera intre timp sa fie pensionati. Practica CSM a stabilit acum ceva timp ca dreptul magistratului de a pleca be-nevol din functie este prioritar. Asa ca plenul Consiliului a discutat mai intai cererile de pensionare, lasand fara obiect patru dintre revocarile dorite atat de mult de tandemul Macovei-Morar. Cu unanimitate de voturi, procurorii Ioan Otel, Gheorghe Vizitiu, Imbrea Alois si Constantin Stefanescu au fost pensionati. Alti sapte procurori de pe lista au contracarat revocarile cu cereri de transfer. Aseara, in locul discutiilor aprinse preconizate, Macovei si Morar si-au schimbat tactica, din motive necunoscute noua. Brusc mai blanzi, ei nu s-au mai cramponat de revocare, ci au acceptat ca CSM sa tina cont doar de cererile de transfer. Un alt "revocat", procurorul Ioan Irimie, seful PNA Cluj, a scapat ieri printr-o demisie de ultim moment. La sfarsitul zilei, singurii revocati de-adevaratelea au ramas procurorii militari Samoila Joarza si Ionel Slavoiu.
RAZBOI. In spatele listelor cu revocari, solutionate amiabil pana la urma, se afla insa si un razboi mult mai grav. Acela pentru independenta procurorilor. Magistratii pot intelege ca Monica Macovei si noul sef al PNA-DNA, Daniel Morar vor sa-si aduca rapid propria "echipa" de anchetatori pentru a-si pune in practica viziunile. Calea aleasa insa de cei doi pentru a da afara procurorii care ies din "STAS" este c