Ajunse la putere, partidele incep sa se "umfle", si la centru, si in teritoriu. PNL nu este o exceptie. Dupa parlamentari, liberalii au inceput sa manifeste deschidere fata de primarii PSD. Asta chiar daca combaterea migratiei politice a fost tema de campanie, iar doi dintre liderii partidului, Mona Musca si Eugen Nicolaescu, au depus o initiativa legislativa care prevede ca alesii locali care-si parasesc formatiunea in numele careia au candidat sa ramana fara mandat. Pana la aprobarea legii de catre Parlament, insa, casa PNL se dovedeste a fi incapatoare pentru primarii PSD, chiar daca acestia recunosc ca nu de dragul politicii liberale sar in barca puterii, ci din ratiuni cat se poate de pragmatice. "Nu am ce sa le reprosez colegilor din PSD. M-am dus la PNL deoarece nu am vrut sa raman de caruta, comuna pe care o conduc fiind una saraca. Am nevoie de bani pentru comuna si, astfel, apar interesele cetatenilor", si-a motivat primarul comunei hunedorene Pui, Victor Stoica, decizia de a parasi PSD.
"Nu a fost o decizie politica. Comunitatea are nevoie de fapte si am considerat ca astfel pot sa rezolv problemele oamenilor, daca ma inscriu in PNL", sustine la randul sau, citat de Mediafax, edilul ex-PSD din Santamaria Orlea, Ioan Filip.
Mai multi primari din judetul Hunedoara, membri ai PSD si PC, au demisionat din partide, inscriindu-se in PNL, iar unii chiar au primit functii in conducerea organizatiei. Este cazul primarului orasului Hateg, Nicolae Timis, care si-a dat demisia din PC si a devenit membru al Biroului Executiv al PNL Hunedoara. "Am primit aprobare de la conducerea centrala a partidului si am fost votat sa fac parte din Biroul Executiv al PNL Hunedoara. Aprobarea ca pot sa candidez pentru o functie in conducerea organizatiei judetene a PNL mi-a adus-o premierul Calin Popescu Tariceanu, duminica. Nu am procedat ilegal, ci conform statutului PNL