Bucurestiul ocupa locul 83 intr-un top al primelor 127 de orase care ofera cele mai bune conditii de viata, realizat de Economist Intelligence Unit, divizia de informatii a grupului The Economist, care publica revista economica cu acelasi nume. Conform aceluiasi top, la egalitate cu municipiul Bucuresti se plaseaza si orasul chinez Guangzhou.
Analistii care au realizat studiul au luat in calcul aproape 40 de indicatori, ce au fost grupati in cinci categorii, precum stabilitate, sistemul de sanatate, cultura si mediul inconjurator, educatie si infrastructura.
Economistii au acordat calificative cuprinse intre 1% si 100%, iar orasele care au obtinut cel mai redus rating au fost plasate pe primele locuri.
Astfel, pragul de 20% marcheaza punctul in care problemele incep sa apara, iar cel de 50% sugereaza ca orasul respectiv prezinta restrictii severe asupra conditiilor de viata oferite.
Ratingul primit de capitala Romaniei a fost de 29%, ceea ce inseamna ca desi traiul zilnic este destul de bun, exista totusi o serie de probleme.
Dintre orasele din Europa de est, cel mai bun rezultat a fost obtinut de Budapesta, cu 14%, care s-a plasat astfel pe locul 57, urmata pe pozitia 59 de Praga cu 16% si pe locul 62, Bratislava cu 19%.
Orasele care au ocupat locuri mai bune in top au beneficiat in ultima perioada de imbunatatirea conditiilor de transport si a infrastructurii, precum si de dezvoltarea bunurilor si serviciilor, dar si a activitatilor de recreere.
Alte orase est-europene care au obtinut calificative bune au fost Varsovia cu 22% - pozitia 67 si Moscova cu 25%, situandu-se pe locul 74.
Prima pozitie a clasamentului a fost adjudecata de Vancouver, care a obtinut un rating de unu la suta, iar pe locul doi s-au plasat Melbourne, Viena si Geneva, fiecare cu doi la suta.