Primarul si viceprimarul din comuna Foeni, una dintre primele localitati inundate in luna aprilie, risca sa raspunda penal pentru felul in care au gestionat problema reconstructiei. Asa i-a amenintat ministrul delegat Laszlo Borbely, aflat intr-o vizita de lucru pe santierele din Banat.
Motivul: 80 de case din Foeni propuse pentru a fi demolate si reconstruite din caramida (alaturi de lista initiala de 357 de locuinte) nu suferisera nici macar o fisura in urma potopului din aceasta primavara, pentru simplul motiv ca apa nu a ajuns pana acolo.
„Erau case de oameni batrani", explica, milos, viceprimarul Viorel Ghilezan.
„Cei care au facut asta dau dovada de tupeu si impertinenta. Primaria Foeni are o responsabilitate enorma in acest caz. In perioada imediat urmatoare se vor lua masuri administrative si cei vinovati vor raspunde penal", a declarat Borbely la Foeni, referindu-se inclusiv la expertii care au facut expertize incorecte.
Explicatia primarului Ioan Lajos: „Ei au facut cereri, noi le-am trimis mai departe si s-au aprobat".
Lemn, in loc de caramida
O alta smecherie: case care trebuiau facute din caramida s-au construit din lemn, mult mai ieftin. Un exemplu: firma American Romanian Company SA, din Targu Carbunesti, a primit contractul pentru constructia a 78 de case din caramida in Foeni, dar, la numarul 203, angajatii societatii lucreaza de zor la o casa din lemn. „Stiam din iulie ca ni se va face casa din caramida.
Pana joia trecuta, niciun constructor nu a miscat nimic. Atunci au veni si mi-au propus sa imi faca o casa din lemn. Am acceptat, pentru ca in doua zile este gata", explica o sinistrata, Viorica Simon.
O situatie similara se inregistreaza in Cruceni unde patru locuinte, la care s-au intarziat lucrarile timp de trei luni si care trebuiau construite din carami