Ieri-dimineata, Uniunea Europeana a deschis oficial negocierile de aderare cu Turcia si Croatia. Austria a acceptat abia in ultimul moment ca negocierile cu Turcia sa aiba drept scop aderarea ca membru deplin.
Vointa politica a invins. Ceremonia simbolica organizata pentru a marca inceperea negocierilor cu cele doua state a inceput ieri-dimineata la ora 1.00 (2.00, ora Romaniei), dupa o seara lunga in care rezultatul dezbaterilor parea inca incert. In cazul Turciei, Austria si-a retras pretentia de a nu considera statutul de membru deplin drept scopul declarat al negocierilor.
Cedarea austriecilor, dupa mai bine de 30 de ore de negocieri neintrerupte, pare a se lega de cealalta hotarire a Uniunii Europene: deschiderea simultana a negocierilor cu Croatia.
In cazul Croatiei, procurorul Tribunalului Penal International, Carla del Ponte, a afirmat ca „Zagrebul coopereaza deplin", dupa ce vineri se declarase „deceptionata" de atitudinea Croatiei. Ea a precizat ieri ca nu a fost supusa nici unor presiuni din partea europenilor.
Referitor la Turcia, ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a respins ieri afirmatiile ca UE a actionat la presiunile Statelor Unite ale Americii: „SUA nu au avut nici o legatura cu decizia. UE a muncit din greu pentru a face acest pas istoric". Secretarul de Stat american Condoleeza Rice il sunase luni pe premierul turc pentru a-l asigura de sprijinul american.
Trocul austriac
Hotarirea Consiliului de Ministri de luni seara de la Luxemburg, de a deschide negocieri cu Turcia si Croatia, a atras atentia asupra unui posibil troc intre Austria, pe de-o parte, si celelalte state membre, pe de alta parte.
In schimbul renuntarii la opozitia impotriva Turciei, Austria ar fi obtinut deschiderea negocierilor cu Croatia, fapt mentionat ca atare intr-o declaratie a