Desi vine de 13 ani in Romania, nu si-a facut niciodata cumparaturile aici. Nu stie exact starea drumurilor, pentru ca nu a sofat, dar spune ca transportul in comun este aproape o aventura. Despre Romania, cu un consultant influent al Economist Intelligence Unit: Nenad Pacek.
Capital: Cum se vede Romania din biroul unui director la EIU?
Nenad Pacek: Bine. (rade). Chiar bine, este intr-o forma foarte buna. (Redevenind serios). Romania apartine Europei si i se va alatura in curand. Ca va fi in 2007 sau in 2008, nu este asa de important. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca se va integra. Nu stiu daca ati vazut, dar EIU a prognozat ca Romania se va alatura UE la 1 ianuarie 2007.
Exista un risc ca intrarea sa fie amanata, dar cred ca, daca tinem cont de situatia asa cum se prezinta ea la acest moment, sunt sanse mari ca aderarea sa se produca la 1 ianuarie 2007.
In aceste conditii, Romania va deveni parte a unei mari familii, iar aceasta calitate ii va aduce beneficii. Unul dintre ele este acela ca va aduce un plus de stabilitate si predictibilitate comunitatii oamenilor de afaceri. Acestia vor fi capabili sa isi programeze mai bine evolutia afacerilor. Vor exista mai putine riscuri de crize economice ce le-ar putea afecta afacerea.
In plus, odata ce va capata calitatea de membru al UE, va avea acces mai usor la finantare internationala, va putea sa aiba acces la bani mai usor decat are acum, chiar daca va continua sa aiba probleme cu deficitul de cont curent. Vedeti dvs., toate bancile internationale vad statele membre in UE ca fiind niste clienti buni si stiu ca daca isi lasa banii pe mana lor nu vor fi probleme. Acelasi "statut" il va capata si Romania.
Capital: Cum arata Romania de pe teren? Spuneti ca ati venit la noi de mai multe ori?
Nenad Pacek: O tara cu oameni foarte deschisi si p