Premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat ca problemele cu care se confrunta Bulgaria, aflata in tandem in procesul de aderare la Uniunea Europeana, ar putea periclita serios sansele Romaniei. Sofia trebuie sa recupereze intarzierile acumulate, generate de probleme grave precum explozia crimei organizate si a coruptiei.
La acest ultim capitol, in contextul reformei justitiei, autoritatile din tara vecina par dispuse sa taie in carne vie, anuntand demiteri in masa in randurile magistratilor corupti, in timp ce, in Romania, CSM trage in continuare de timp.
Bulgaria, a declarat, ieri, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, se confrunta cu proliferarea crimei organizate, care "a atins un nivel inrgijorator", si a coruptiei, ceea ce genereaza riscul activarii clauzei de salvgardare, in conditiile in care tara vecina nu va putea recupera "o serie de intarzieri".
"Trebuie sa manifestam solidaritate fata de vecini, care inainte erau in fata noastra la indeplinirea angajamentelor, sa-i ajutam sa indeplineasca angajamentele, pentru a intra impreuna in UE", a spus Tariceanu, in contextul in care decizia aderarii la UE va fi comuna pentru Romania si Bulgaria.
El a apreciat, totodata, ca Raportul de tara al Comisiei Europene, din luna octombrie, va fi preponderent pozitiv. Cu toate acestea, decizia finala privind amanarea aderarii prin introducerea clauzei de salvgardare urmeaza sa fie adoptata in luna aprilie a anului viitor.
Ca raspuns la aprecierile lui Calin Popescu Tariceanu (foto), ministrul bulgar al Justitiei, Gheorghi Petkanov a anuntat: "Vom face tot ne sta in putinta in putinul timp care ne-a mai ramas". Autoritatile bulgare intentioneaza sa demita 900 de judecatori de instructie, in cadrul reformei din domeniul judiciar, ceruta de Uniunea Europeana in vederea aderarii in 2007.
Petkanov a anun