Romanii au consumat mai multe produse alimentare de baza (lapte, carne si oua) in prima jumatate a anului 2005, fata de perioada similara din 2004 si mai putine produse din faina de grau, secara si malai, releva datele statistice centralizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), furnizate Rompres. Astfel, la carne si produse din carne (porc, pui, vita, oaie) consumul mediu in Romania a fost in prima jumatate a anului de 24,1 kg/locuitor, mai mult cu 2,3 kg decat in perioada similara din 2004, dar mult mai putin decat media inregistrata in tarile europene. In tari precum Franta, Germania, Italia, Olanda sau Anglia, consumul anual de carne inregistreaza o medie situata intre 60 si 100 kg/locuitor. La lapte si produse din lapte consumul a fost in primele sase luni ale anului de 117,3 litri/locuitor, o crestere cu 1,6 la suta, (cu 1,9 litri mai mult) fata de perioada similara din 2004. La oua, potrivit datelor MAPDR, consumul a crescut de la 147 de bucati in prima jumatate a anului trecut, la 157,5 bucati/locuitor in acest an. In Europa, cu peste 442 bucati/locuitor/an, olandezii detin suprematia la consumul de oua, fiind urmati de francezi si italieni cu 299 de bucati, respectiv 241 de bucati/locuitor. Potrivit MAPDR, romanii au consumat mai putina faina de grau si secara in prima parte a anului, consumul inregistrand o scadere cu 5,2 kg fata de anul trecut, de la 52,2 kg/locuitor in 2004 la 47 kg/locuitor in 2005. Carnea si produsele din carne au provenit in proportie de 31,7 la suta din import, cu precadere carnea de porc (40 la suta) si de pasare (33 la suta). La stabilirea consumului s-a luat in considerare productia interna, precum si importul si exportul principalelor produse alimentare. Raportarea s-a facut la o populatie de 21,7 milioane locuitori, din care 11,6 milioane locuitori - populatie urbana si 10,1 milioane locuitori - po