Sulfina Barbu(Foto: )
Sursa importanta de profit, tinand cont de bogatiile din dotare (peste, stuf, zona turistica de mare de atractie, in special pentru straini), Delta Dunarii si-a gasit repede tartorii. Pardon, afaceristii care sa o stoarca pana la epuizare. Concesionarile Deltei Dunarii au fost facute intr-un ritm alert, cu atat mai mult cu cat legile favorabile promulgate de guvernarea PSD o permiteau.
Desi nu demult, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, se lauda ca va rezolva problema printr-o reevaluare a contractelor de concesiune, atitudinea negativa a concesionarilor s-a vazut nevoita sa o lase balta.
Pentru a inchide gura presei, la ora actuala se analizeaza - chipurile - concluziile negocierilor purtate de reprezentantii statului roman cu mai-marii Deltei, dar de vreme ce impotrivirea lor este mai mult decat evidenta, se ridica intrebarea ce solutie va gasi ministrul.
Cea mai valoroasa rezervatie ecologica a Europei, Delta Dunarii, a fost transformata in ultimii ani, gratie intereselor guvernarii PSD, intr-o adevarata mina de aur pentru un numar de 14 concesionari care detin monopolul exploatarilor economice. Cum suprematia concesionarilor a fost permisa printr-o hotarare de Guvern, in 2002, starea de fapt nu putea fi modificata decat tot prin legislatie.
La presiunile Comisiei Europene a aparut legea 113/2005, care ar permite si localnicilor sa foloseasca resursele piscicole ale Rezervatiei Deltei Dunarii. Insa, in realitate, actul normativ nu este pus in aplicare, la fel cum si decizia Sulfinei Barbu de a revizui contractele de concesionare a ramas fara ecou.
Dupa cum ne-a declarat guvernatorul Administratiei Rezervatiei Delta Dunarii, Paul Cononov, comisia formata in iunie a.c. pentru renegocierea contractelor si-