Avem doctori in Romania mai tari ca maestrii chinezi, despre care legenda spune ca iti depistau boala doar luandu-ti pulsul. Ai nostri te ghicesc cu privirea. Unii nici macar atata efort nu depun. Sunt ca paranormalii – citesc numele si-si pun parafa pe diagnostic.
Mascarada se numeste, oficial, medicina muncii, iar legea obliga toti salariatii si patronii din Romania sa participe la ea.
Acum trei ani, G.N. din Bucuresti, angajata la Posta a participat pentru prima data la un control de medicina muncii. A fost chemata intr-un cabinet medical improvizat intr-un birou, unde i s-au luat pulsul si tensiunea. Apoi, doctorita a intrebat-o daca sufera de ceva.
Femeia i-a raspuns cu sinceritate: o doare in stanga sub coaste, o dor oasele, face din cand in cand pietre la rinichi, o supara ochii si o tine gatul cand face efort. La doua saptamani s-a trezit acasa cu decizie ca trebuie sa se pensioneze anticipat. Ca ea au mai fost zeci de colegi, fraierii care au spus ce-i doare.
Doctorii nu s-au obosit sa le faca vreo analiza sau macar sa ia legatura cu medicii de familie. Cand s-au trezit cu reclamatii, s-au scuzat politicos si au schimbat incadrarea – din inapt in apt de munca.
Cu binecuvantarea Ministerului Sanatatii, medicina muncii este o afacere cu circuit inchis. Sunt doar 300 de medici considerati apti sa-si dea cu parerea in acest domeniu.
La 4.800.000 de salariati, inseamna ca un medic ar trebui sa controleze 16.000 de oameni pe an. Daca fiecare consultatie ar dura jumatate de ora, ar trebui ca anul sa aiba 800 de zile, ca sa-i rezolve pe toti.
Doctorii, stresati de-atata munca, ar trebui sa fie primii care protesteaza. La cati bani incaseaza – cel putin 500.000 de lei de salariat diagnosticat cu privirea - n-au nici un chef de reclamatii. Nici patronii care scot bani din contul firmei n