Parlamentul are probleme. Cu asta sunt de acord toate partidele care au fost la consultarile cu presedintele Traian Basescu. Cand vine vorba insa despre rezolvarea situatiei, fiecare are propriul punct de vedere, in functie de interese si, mai ales, de scorul electoral. Si in privinta sistemului de vot uninominal parerile sunt la fel de impartite, iar motivatiile aceleasi.
"Toate partidele sunt de acord ca trebuie modernizata institutia Parlamentului. Nu a existat nici un partid care sa aprecieze ca actualul mod de functionare este modul in care Parlamentul trebuie sa functioneze in continuare", a afirmat ieri Traian Basescu, ca o concluzie a consultarilor de la Palatul Cotroceni.
Cum PSD si PRM nu au mers la Cotroceni, consultarile s-au desfasurat in familie. Si pentru ca nici intr-o familie nu toti au aceleasi pareri, nici partidele la guvernare nu au avut un punct de vedere unitar asupra temelor de discutie propuse de presedinte. PD si PC sunt de acord cu Parlamentul unicameral si cu sistemul de vot uninominal. UDMR si PNL (care a discutat cu seful statului saptamana trecuta) raman adeptii bicameralismului, insa au pareri diferite in privinta modalitatii alegerii senatorilor si deputatilor. Maghiarii prefera mentinerea sistemului pe liste, iar liberalii opteaza pentru unul mixt.
Argumente au fost si de-o parte si de cealalta. Cei care s-au pronuntat in favoarea unui sistem parlamentar unicameral si a introducerii votului uninominal sustin ca acesta este singura modalitate de a reforma clasa politica si de a-i responsabiliza pe alesi.
De cealalta parte, se vorbeste despre o diferentiere mult mai clara a atributiilor Camerei Deputatilor si Senatului si despre reprezentarea mult mai fidela a electoratului.
"Se impune o reforma a Parlamentului, pentru ca acum avem un fals sistem bicameral, modul de alegere fiind acelasi si dupa modificare