Fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu, a criticat dur propunerile de modificare a Codului fiscal facute de actualul ministru Sebastian Vladescu.
Dupa ce a dat inapoi in problema majorarii TVA, Popescu il acuza pe actualul ministru ca pune diverse taxe pentru a compensa mentinerea TVA la 19%.
"Intrebarea care se naste este daca propunem masuri care sa fie corecte din punct de vedere economic, chiar daca sunt impopulare (nepopulare - n. r.), sau dorim sa nu ne scada cota in sondaje", s-a exprimat Popescu in saptamanalul financiar "Capital". Pesemne ca fostul ministru a uitat ca a introdus cota "unica" de 16% pe venituri si profit, a introdus o alta cota "unica" de 10% pe veniturile din dobanzi si dividende si o alta cota, preferentiala, de numai 1% pe tranzactiile mobiliare. Se vede din avion ca masurile luate de Popescu nu sunt defel "corecte din punct de vedere economic", cu atat mai mult cu cat au o importanta crescuta. Bineinteles ca din opinia fostului ministru nu putea lipsi capitolul "castiguri din piata de capital". Cunoscut si recunoscut ca un mare jucator pe Bursa, Popescu a avantajat mai intai acest domeniu, lasand impozitul la 1% pe tranzactii si urcandu-le pe cele aferente celorlalte surse de castiguri.
El este acum suparat ca Vladescu vrea sa-i puna impozit de 16% pe "terenul de joaca" si sa-i ia banii de cate ori castiga. Popescu argumenteaza ca poti plati taxa pe o tranzactie castigatoare, dar pe portofoliu este posibil sa pierzi. Necaracteristic de abil, Popescu a scos din context faptul ca printr-o simpla declaratie poti alege sa fii impozitat pe portofoliu. In proiectul de Cod fiscal scrie intr-adevar ca si in acest caz se impoziteaza tranzactiile, dar sunt socotite ca un avans pentru impozitul pe portofoliu, care se regularizeaza ca oricare impozit periodic. De exemplu, asa se petrece si cu veniturile persoanelor fizice din