Consumatorii vor plati inca sase sau sapte ani taxa de un cent pe fiecare litru de produs petrolier, pana la acoperirea sumei de 663 mil. dolari, reprezentand datoriile acumulate de fosta Companie Romana de Petrol (CRP) in perioada 1992-1997.
Potrivit Ministerului Economiei si Comertului (MEC), pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an a fost colectata in contul datoriei mentionate suma de aproape 168 de milioane de dolari.
Fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficiala a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanta de urgenta in 2000, iar in cinci ani de la introducerea lui au fost acoperite abia o treime din obligatiile de plata catre creditori ale companiei.
Potrivit MEC, in ritmul actual de colectare, suma de 663 mil. dolari va fi stinsa in totalitate in urmatorii sase - sapte ani.
Datoriile au fost acumulate in perioada 1992-1997, cand rafinariile, prin societatea Rafirom si mai apoi prin CRP, importau si prelucrau titei platit cu credite bancare, dar erau obligate de stat sa vanda ieftin produsele petroliere.
Intre 1992-1996, importurile de titei s-au realizat prin societatea Rafirom, pentru si in numele tuturor rafinariilor din sistem, pe relatia Rafirom - Petrolexportimport.
Aceasta sarcina a fost preluata de CRP in 1996, anul infiintarii acesteia.
Aceasta politica a dus la acumularea unor datorii importante de catre CRP, pentru si in numele rafinariilor, fata de Bancorex, Ministerul Finantelor, casa de comert Petrolexportimport si operatorul retelelor de transport al produselor petroliere Conpet.
Creantele respective, care au ajuns la 663 de milioane de dolari, reprezinta creditele contractate pentru finatarea importurilor de titei din acea perioada. Pentru reglementarea situatiei, Guvernul a introdus in 2