Mai bine friptura decat mamaliga. Mai bine un ou decat o prajitura. Acestea sunt preferintele culinare ale romanilor rezultate din ultima statistica a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Potrivit acesteia, romanii au consumat cantitati mai mari de lapte, carne si oua, in prima jumatate a anului 2005 fata de perioada similara din 2004. In schimb, in aceeasi perioada a scazut consumul la produsele din faina de grau, secara si malai.
Potrivit reprezentantilor MAPDR cresterile sunt mai degraba simbolice si sunt determinate, in parte de faptul ca populatia a castigat mai bine.
Astfel, la carne si produse din carne (porc, pui, vita, oaie) consumul mediu in Romania a fost in prima jumatate a anului de 24,1 kg/locuitor, in crestere cu aproximativ 10 la suta fata de perioada similara din 2004, dar mult sub media inregistrata in tarile europene. "Daca romanii ar avea mai multi bani, ar consuma si ei mai multa carne deoarece aceasta este traditia.
Nu suntem o natie vegetariana. Problema nu este ca romanii mananca mai mult ca anul trecut, ci ca nu consuma suficiente produse de acest fel, comparativ cu vesticii. In tari precum Franta, Germania sau Anglia consumul de carne se situaza undeva intre 60 si 100 de kg/locuitor pe an", a declarat George Predila, presedinte al Uniunii Nationale a Producatorilor Agricoli (UNPA).
Potrivit aceleiasi statistici, consumul de lapte si produse din lapte a fost in aceeasi perioada, de 117,3 litri/locuitor, inregistrand o crestere cu 1,6%, (1,9 litri mai mult). Si consumul de oua a crescut, informeaza Ministerul Agriculturii, de la 147 de bucati in prima jumatate a anului trecut, la 157,5 buc/locuitor in acest an.
La zahar si produse din zahar consumul a fost in perioada mentionata de 12,9 kg/locuitor, cu doar o suta de grame mai mare decat in pe