Ceea ce ar fi trebuit sa fie un moment de cotitura in evolutia politica a Europei, deschiderea negocierilor intre Turcia si UE, a fost aproape de a se transforma intr-o a treia criza a Uniunii, dupa Ceea ce ar fi trebuit sa fie un moment de cotitura in evolutia politica a Europei, deschiderea negocierilor intre Turcia si UE, a fost aproape de a se transforma intr-o a treia criza a Uniunii, dupa cea a Constitutiei si cea a bugetului. In cele din urma, intr-un tandem temporar cu Croatia, Turcia a fost chemata la negocieri, beneficiind de sprijinul puternic al Marii Britanii si al Statelor Unite. Pentru Turcia este doar inceputul unui nou drum, plin de incertitudini, iar pentru Europa este o noua provocare ce va pune la incercare capacitatea de absorbtie a institutiilor unionale. Potrivit ministrului roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, Turcia poate spera la calitatea de membru, abia dupa 2014.
- Inceperea negocierilor cu Turcia intareste ponderea grupului balcanic in UE?
- In modul de functionare a Uniunii Europene, definitiile regionale geopolitice sunt depasite. Daca ne gandim insa la asocieri ale tarilor pe interese comune, acestea variaza functie de tematicile abordate in cadrul politicilor interne UE. Prin urmare, ar fi eronat sa apreciem ca deschiderea negocierilor cu Turcia intareste ponderea grupului balcanic.
Asa cum declara si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, geografia este cea care stabileste doar cadrul, dar valorile sunt, de fapt, cele care definesc Europa. In acest context, cred cu tarie ca inceperea negocierilor cu Turcia releva faptul ca valorile si principiile fundamentale pe care a fost construita Uniunea au fost acceptate, respectate si promovate de Ankara.
- Cum evaluati formarea cuplului de tari candidate Turcia-Croatia?
- Abordarea "la pachet" a statelor candidate nu mai este de actualitate. Fiecare