Depozitul la banca aduce o pierdere de 3% pe an, singurul avantaj fata de cel la... saltea fiind siguranta banilor
Baltazar: Nu se pot da dobanzi mai mari de 4-5% cand bancile fac depozite la BNR cu o rata de 1%
Vladescu: Ratele real negative sunt o problema ce trebuie rezolvata urgent
Dobanzile la depozite sunt deja real negative, iar la aceasta pierdere se adauga si impozitul de 16%. "Avem o problema", a recunoscut ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, fara a oferi vreo solutie.
Ministrul a lasat problema Bancii Nationale, pentru ca aceasta are sub control politica monetara. Rata economisirii a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, adica 9,4% din PIB, pe primul trimestru, o cifra care ar trebui sa dea fiori factorilor de decizie.
Liberalizarea contului de capital a fortat BNR sa coboare abrupt dobanzile la lei, pentru a descuraja fondurile speculative. Reactia bancilor comerciale a fost prompta, dobanzile au scazut puternic, dar accentul scaderilor a fost pe depozite.
Obisnuite cu profituri frumoase pana acum, bancile au pastrat marjele mari dintre dobanzile active si cele pasive. Asa s-a ajuns ca din cauza dobanzilor (mai) decente la credite sa existe dobanzi la depozite care nu acopera rata inflatiei. Deci o suma tinuta in banca nici macar nu mai e pusa la pastrare, ci la devalorizare.
In momentul incasarii dobanzii vine randul statului sa taxeze "castigul" la 16% din suma bonificata.
Asa se face ca daca depui o suma in banca, la un an pierzi minimum 3% din bani.
"La dobanzile de azi si cu impozitul de 16% orice depozit facut la o banca se erodeaza cu circa 3%. Devine clar ca oamenii vor evita sa mai economiseasca in banci. Foarte multi, insa, vor strange din dinti si isi vor lasa depozitele acolo unde sunt, chiar cu pretul acestei evidente pierderi", ne-a declara