Realitatea este din pacate mai dura si mai paguboasa decat in bancurile cu politisti. Cand nu te pandeste la colt cu radarul sau nu iti cere o pizza ca n-ai talonul la tine, agentul de circulatie incurca fluxul de masini in intersectie sau iti da o amenda pe care... nu ai cum sa o platesti.
Povestea pe care v-o expunem mai departe este inspirata (cuvant cu cuvant) din realitate, iar asemanarea cu orice persoana nu este pur intamplatoare.
Sa spunem ca enervati de trafic sau de o zi proasta la munca apare un coechipier de trafic care face o manevra care umple paharul. Greu de crezut ca exista sofer sau pieton roman care n-a folosit proverbialul deget ridicat in aer pentru a "mustra" coparticipantul la trafic care i-a creat neplaceri.
Daca este observat de agent, gestul poate fi sanctionat contraventional, asa cum prevede regulamentul de circulatie.
Iti iei amenda cuvenita fara sa faci prea multe nazuri. Pentru ca, vrand nevrand, ai fost prins in ofsaid. Ca orice bun platnic (sau contribuabil) te repezi sa-ti platesti greseala acolo unde in mod normal se platesc "micile" abateri de la regula. Desi de multe ori politistul, caruia i-ai vorbit ca unui om cu responsabilitate, nu pare din bancuri, la momentul platii amenzii, afli ca te-ai inselat amarnic. "Degetul in aer" este un semn obscen cu certitudine, amendat de regulament, dar, atentie, si de atotcuprinzatoarea lege 61/1991 privind ordinea publica.
Amenzile de circulatie se platesc la Administratia Taxelor Locale, "la Primarie", iar cum nu suntem un popor tocmai disciplinat, cu totii cunoastem drumul pana la sediul respectiv.
Asteptand calm ca Primaria sa-ti ia banii, afli ca Domnul Politist ti-a dat amenda invocand legea 61/1991, pe care o "incaseaza" Administratia Financiara, "la Finante". Bun, iei drumul Finantelor, la fel de cunoscut noua, dar din cu totul alte motive pentru car