La finalul articolului de saptamina trecuta spuneam ca in Romania se scrie ca oriunde in lume. Declaratie (doar) orgolioasa, daca n-ar fi sustinuta si de exemple concrete.
Zona fantasy este mai putin frecventata de autorii romani. Nu s-a prea scris fantasy in Romania si eu pun asta pe seama unei puternice traditii a mitologiei populare, a basmelor. Povestile copilariei noastre au fost populate cu feti-frumosi si ilene-cosinzene, cu greuceni si harapi-albi, noi am avut basmele noastre care au implinit nevoia de imaginar mai mult sau mai putin eroic.
La finalul articolului de saptamina trecuta spuneam ca in Romania se scrie ca oriunde in lume. Declaratie (doar) orgolioasa, daca n-ar fi sustinuta si de exemple concrete.
Zona fantasy este mai putin frecventata de autorii romani. Nu s-a prea scris fantasy in Romania si eu pun asta pe seama unei puternice traditii a mitologi-
ilor populare, a basmelor. Povestile copilariei noastre au fost populate cu feti-frumosi si ilene-cosinzene, cu greuceni si harapi-albi, noi am avut basmele noastre care au implinit nevoia de imaginar mai mult sau mai putin eroic. Elfii si vrajitoarele n-au fost pentru noi decit extrase din „basmele poparelor“ si, asa cum nu ne-am apucat sa reinventam basme africane, n-am facut-o nici cu povesti vest- sau nord-europene. Cu toate astea, in ultima vreme sint semne ca se naste o miscare fantasy, cu subiectele clasice. Deocamdata, aceasta este in stadiul de intentie, de coagulare.
Singurele iesiri in public sint romanul Rapirea zeilor de Oana Stoica-Mujea (Editura Napoca Star) si doua povestiri publicate de Dorin Lazar in revista Lumi Virtuale. Nu stiu in ce masura se va forma un public romanesc pentru fantasy. Poate publicarea unor autori straini care si-au asumat apartenenta la secolul al XXI-lea si au virat spre urban fantasy va lasa urme si printre adeptii d