Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, dezbatut cu doua zile in urma, de la data de 1 ianuarie 2006, intra in vigoare impozitul de 16% pe castigul din tranzactiile cu actiuni. Modul efectiv de impozitare a trecut, in dezbateri, prin mai multe etape.
Astfel, au fost abordate, pe rand, impozitarea castigului pe tranzactie, apoi varianta pro-rata temporis si, in ultima instanta, varianta, considerata si cea mai buna comparativ cu celelalte solutii, prin care urmeaza sa se determine periodic profitul net aferent portofoliului.
"Castigurile din tranzactiile cu actiuni vor fi impozitate cu 16%, printr-o analiza trimestriala a rezultatelor pe intregul portofoliu al fiecarui investitor", a declarat, marti, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. Acesta este un lucru cert.
Deocamdata, actorii pietei de capital nu stiu daca impozitul de 16% este generalizat sau daca va fi diferentiat in functie de perioada de detinere a titlurilor.
16% pentru investitorii pe termen lung - masura extrema
Daca initial era avuta in vedere o impozitare cu 16% pentru titlurile achizitionate dupa 1 ianuarie 2006 si instrainate in mai putin de un an, executivul s-a razgandit si a luat in calcul aceasta cota de impozitare nu doar de la speculatori, ci si de la investitorii care vizeaza un orizont investitional mai mare de un an.
"Aceasta este o masura absolut extrema, pentru ca nu consider ca va aduce un mare castig la bugetul de stat", ne-a declarat reprezentantul Comisiei pentru piata de capital din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache.
Domnia sa apreciaza ca, asa cum Ministerul de Finante a renuntat la impozitarea salariilor din IT, este posibila si o intelegere pentru piata de capital, mai ales ca o astfel de masura ar descuraja investitiile pe termen lung.
Mentionam ca, pana in mo