Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) discuta in aceste zile cu Ministerul Finantelor posibilitatea ca in contractul de privatizare a celui mai mare grup financiar roman sa se stabileasca obligatia ca in urmatorii doi-trei ani, actionarul majoritar sa listeze banca la Bursa, printr-o majorare de capital, spun surse apropiate negocierilor.
"In aceste zile se discuta cu Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) si cu Ministerul Finantelor ideea ca in contractul de privatizare sa se mentioneze obligatia ca grupul financiar castigator sa faca in doi-trei ani o majorarea de capital, printr-o emisiune de actiuni care sa fie vanduta prin Bursa de Valori Bucuresti (BVB)", ne-a declarat sursa citata.
Si preluarea Romtelecom, in noiembrie 1998, a avut un articol in contractul de privatizare cu OTE, potrivit caruia compania de telefonia urma sa fie listata la Bursa, dar au trecut sapte ani si nu s-a intamplat nimic.
"Desi a fost prevazuta in contractul de privatizare a Romtelecom, in practica listarea la Bursa nu s-a petrecut nici pana astazi", spune Stere Farmache, directorul executiv al BVB. E adevarat, completeaza seful Bursei, n-a existat un termen precis pana la care sa se fi produs listarea.
Ultima miscare a comisiei de privatizare, prin care statul anunta ca scoate la vanzare tot pachetul de actiuni de 36,88% pe care-l mai detine, stabilea clar ca banca nu se mai vindea pe Bursa.
"Asa cum e construit caietul de sarcini pentru vanzarea BCR, e limpede ca statul nu mai ramane cu nici o actiune pentru a o lista la Bursa. Cel mult ne mai putem astepta ca pachetele detinute de salariati sa apara pe piata, dar asta nu va putea fi initiativa unui actionar individual", spune Stere Farmache.
Bursa de la Bucuresti isi poate lua, cel putin pe moment, adio de la actiunile celei mai mari banci a tari