"Pe malul drept al raului Prut, pe un deal incadrat de un pitoresc atragator, e asezata capitala Tinutului Suceava, Cernautii. Ca marime e al doilea oras al tarii (140.000 de locuitori), important prin industrie si comert" (Cernauti, 1930).
Animatie mare pe Golovna 14, la Consulatul Romaniei din Cernauti. "Sunt aproximativ 100 de solicitari de viza pe zi", ne spune Romeo Sandulescu, consul general al Romaniei la Cernauti. In biroul sau te simti ca la expozitie. Icoane, carti, picturi si obiecte de arta. Icoanele sunt realizate de copiii talentati ai bucovinenilor.
Casatorii, vizite la rude, burse de studii pentru copiii merituosi. Mihaela studiaza jurnalistica la Moscova. La intrarea in Ucraina, supracontrolul vamal i-a confiscat 500 de euro nedeclarati. "Legea ucraineana e dura in astfel de cazuri. Platesti amenda. Apoi, vei recupera o parte din bani", o informeaza Sandulescu. Un ceh de langa Timisoara a venit cu saru' mana.
Vrea viza pentru ucraineanca lui. Lucreaza de ani buni prin Cehia, la constructii. Ucraineanca, o tarancuta blonda cu ochi migdalati verzi-albastri, are un suras irezistibil. Nu stie o boaba romaneste. S-au casatorit la biserica. "Vreau sa o iau in Romania cu acte", spune "cehul". Consulul are o dilema.
I-au moldovenizat in pasapoarte
Statiunea Selionai Ozero (Lacul Sarat), o acumulare rezultata dintr-o veche exploatare de sare, se afla la circa 3 km de Biserica Alba. Langa ruinele fabricii de sare a rasarit o statiune. Localnicii ii spun "La mare". Drumul e prafuit si plin de gunoaie. Doua rusoaice mai in varsta se tarasc spre blocurile din marginea Slatinei. "Cum ajungem la Selionai Ozero?", intrebam noi.
Femeile ne arata calea. "Romanii astia... Si-au facut numai palate...", bodoganesc ele in spatele nostru. Nu se stie cu exactitate cati romani sunt in Ucraina. Recensamant