Rodica Stanoiu nu a fost singura care si-a atribuit fara temei calitatea de magistrat pentru a primi pensie marita. Secretarul sau de stat a facut la fel. Istoria pensionarii Rodicai Stanoiu se complica.
Ea a semnat adeverinte potrivit carora ar avea calitatea de magistrat atit la inceputul mandatului de ministru, pentru a-si mari pensia normala pe care o avea inca din 1999, cit si in momentul in care a parasit ministerul. Acest fapt i-a adus inca un spor la pensie.
Nu e singura care s-a folosit de aceasta schema: fostul sau secretar de stat Ioan Alexandru si-a atribuit pensie de magistrat tot fara sa aiba aceasta calitate. Parchetul s-a autosesizat. Modul in care fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a reusit sa-si atribuie pensie de magistrat, desi nu a avut niciodata aceasta calitate, poate fi rezumat prin doua cuvinte: premeditare si recidiva.
Printr-o schema similara a fost pensionat si fostul sau secretar de stat, Ioan Alexandru.
„Cotidianul" a aratat ieri ca, in februarie 2001, la o luna dupa ce a devenit ministru, Rodica Stanoiu a produs si semnat o adeverinta din care rezulta ca are o vechime in magistratura care ii permite sa primeasca pensie de serviciu, desi nu fusese niciodata magistrat, in sensul pe care legea il atribuie acestui termen.
Rodica Stanoiu sustine ca prin simplul fapt ca a fost cercetator la Institutul de Cercetari Juridice, profesor de drept si ministru al Justitiei i se poate asimila calitatea de magistrat. Pensionarea Rodicai Stanoiu este insa o poveste ceva mai complicata.
Premeditarea
De fapt, Rodica Stanoiu s-a pensionat de la Institutul de Cercetari Juridice in anul 1999. Atunci, nici ea si nimeni altcineva nu s-a gindit sa-i atribuie calitatea de magistrat, desi era deja de multi ani cercetator si profesor, drept pentru care a primit o pensie n