Actiunile emise de societatile bancare, cu precadere cele doua mari banci listate la prima categorie a bursei (Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare) s-au aratat a fi actiuni intens urmarite de investitorii activi in piata si de investitorii potentiali, entitatile aflate cu ochii pe piata de capital din Romania. Ca niste adevarate actiuni Blue-Chip, cele doua au fost activ tranzactionate de la listare si pana in prezent, adica din toamna anului 1997 pentru Banca Transilvania si de la inceputul anului 2001 BRD. Cu ponderi importante in indicii bursieri (fiecare dintre cele doua banci detin 20% din cosul BET), actiunile TLV si BRD au un rol important in determinarea trendului pietei, de multe ori influentand si celelalte actiuni listate la bursa.
Cele doua mari banci romanesti, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare, au inregistrat atat in 2004, cat si in primul semestru al acestui an cresteri importante la nivelul profiturilor, in mare parte bazate pe asa-numitul fenomen de "explozie a creditelor". Venind cu diverse pachete adresate unei game variate de clienti persoane fizice si juridice, bancile si-au marit rulajele in mod aproape spectaculos, veniturile au crescut mult mai alert decat cheltuielile si astfel rezultatele lor s-au imbunatatit remarcabil.
In plus, actiunile BRD si TLV au inregistrat cresteri remarcabile in primele 3 trimestre ale acestui an, depasind cu mult cresterea indicelui BET, fiind astfel principalul motor de apreciere a acestuia.
Inceputul lunii octombrie, marcat de usoare fluctuatii
Actiunile bancare nu s-au dovedit idei proaste de plasament. Banca Transilvania (TLV) a crescut la bursa cu 15,6% in luna septembrie, atingand un nou maxim de la ultima majorare de capital social, de 1,0400 RON/actiune, pret la care s-a consolidat in ultimele 3 sedinte ale lunii. Titlurile TLV nu au