PROPUNEREA presedintelui Basescu de a organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei a starnit diferite reactii. Reprezentantii societatii civile au multe amendamente de adus, unele fiind PROPUNEREA presedintelui Basescu de a organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei a starnit diferite reactii. Reprezentantii societatii civile au multe amendamente de adus, unele fiind exprimate de Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia.
- Avand experienta discutiilor din Comisia Cons-titutionala la care ati participat, credeti ca se poate realiza acum consensul necesar modificarii unei legi fundamentale?
- Nu exista, in momentul de fata, conditii pentru realizarea compromisului de doua treimi pentru modificarea Constitutiei. Acesta ar fi rezultatul unei negocieri lungi intre actorii politici, partidele politice, si, in mod inevitabil, opozitia ar trebui sa participe la aceasta reforma, altfel nu s-ar realiza scorul necesar. Oricum, in Constitutie sunt prevazute etapele pentru modificarea Constitutiei si acestea presupun ca trebuie sa existe, pe de o parte, un proiect, o propunere de modificare a Constitutiei, care fie este elaborata de guvern si trimisa de presedinte, fie de un numar de parlamentari, fie printr-o initiativa cetateneasca. Acestea sunt cele trei formule in momentul de fata. Consultarile de la Cotroceni nu pot decat, eventual, sa creeze conditiile pentru una dintre aceste trei directii, sa porneasca reforma constitutionala, intr-o directie sau alta.
- Credeti ca exista o reala vointa politica a partidelor pentru a adopta sistemul uninominal si unicameral?
- Sistemul electoral nu face parte din Constitutie, nu este prevazut in Constitutie, este dezvoltat in legi speciale. Nu e nevoie, din acest punct de vedere, de o reforma constitutionala. Este suficient ca partidele politice sa se puna de comun acord in lega